De Reuzendragers van Ronse

Het ontstaan van STAF en MANSE

Ontwerp, tekening en koppen.

 

Michel Provost tussen zijn tekeningen van de textielreuzen en MAX

Ter gelegenheid van het 60 jarige bestaan van de Reuzen. Werd er besloten om de textielreuzen Staf de wever en Manse de spinster volledig te vernieuwd naar idee van Xavier Roos. Aangezien de vorige reuzen in een slechte toestand waren geraakt (vervuilde kledij, rieten manden in slechte staat,…)

Het nieuwe ontwerp voor beide textielreuzen kwam van de bekende kunstenaar uit Ronse namelijk Michel Provost. Tevens maakte hij ook de koppen van beide reuzen uit papier-maché.

             Nieuwe koppen van Manse en Staf

 

Het geraamte.

Aangezien de manden van de reuzen ook dienden te vernieuwen, werd hiervoor een beroep gedaan op ambachtelijk mandenvlechtster Lieve Lieckens. Zij maakte de volledige constructie van de beide textielreuzen.

                    Maken van de rieten constructie van de textielreuzen

 

Kledij op maat van een reus.

Uiteraard moest er nieuwe kledij gemaakt worden op maat van de reuzen. Net als bij de reus MAX ging Christel Gijselinck deze uitdaging aan om als naaister het volledig kostuum te maken van de beide reuzen.

   Christel Gyselinck aan het werk voor het maken van de kledij voor de textielreuzen

 

De afwerking d.m.v. accessoires.

Om de textielfiguren mooi tot uiting te laten komen van hun beroep (wever / spinster) dienen de reuzen enkele accessoires te dragen om dit duidelijk te maken. Deze accessoires werden gemaakt door de leden van de reuzendragers zelf, meer bepaald door toenmalig voorzitter Risack Patrick.

                                              Accessoires van de textielreuzen

 

De Reuzen afgewerkt.

 

                       De textielreuzen tijdens het textielfestival van 2017 te Ronse